Vem Var margit i #Vasanförmargit?

Den värmländska sjukgymnasten och gymnastikläraren Margit Nordin blev 1923 den första kvinnan att skida Vasaloppet. Men vem var Margit och varför vill vi hylla henne i #VasanFörMargit?

För att förstå kvinnornas väg in i Vasaloppet behöver vi gå tillbaka till 1920-talet. 1922 var året då mjölken kostade 1,25 kr litern, det fanns 37 823 bilar i landet och 1,3 % kvinnor i Sveriges Riksdag. Året innan hade kvinnor i Sverige fått rösta för första gången och fem kvinnor tog efter valet plats i riksdagen. 1922 var också året för det första Vasaloppet med enbart manliga deltagare.

Margit Nordins Vasalopp

Margit Nordin var en van skidåkerska eftersom hon skidade till sina patienter från Grängesberg. En av dem bodde 1,5 mil bort i  skogen och behövde tre besök i veckan, så Margit blev snart vältränad och sa att hon lika gärna kunde åka Vasaloppet. Hon tog en provtur på sex mil, klarade den bra och anmälde sig.

Vad Margit inte visste var att Vasaloppet ansågs vara ett riktigt mandomsprov. När reglerna skrevs hade ingen tänkt tanken att en kvinna skulle anmäla sig. Men det var inte heller uttryckligen förbjudet för kvinnor att delta och Margits anmälan fick därför godtas. 

Redan innan loppet fick Margit mycket uppmärksamhet. Bland annat skrevs det ”Det blir något av cirkus och skådespel över Vasaloppet med kvinnligt deltagande, och den cirkusdoften får inte vidlåda vår enda tävling byggd på historiskt motiv.” 

Uppståndelsen tog Margit med ro och ställde sig på startlinjen med 103 på nummerlappen. Tre män bröt loppet, men inte Margit. Strax innan målgång stannade hon för att plocka ur papiljotterna i håret. Det berättade hon först långt senare: ”Jag ville se fräsch ut när jag kom i mål. För om jag som enda flicka hade kommit där med stripigt hår och sett jäklig och utpumpad ut, då hade folk säkert sagt: såg ni, så hon såg ut?!” 

Margit gick i mål på 10 timmar, 9 minuter och 42 sekunder. Hon kom sist av det starka startfältet men var den åkare som fick mest jubel och uppmärksamhet av publiken. Succé!

Men så var det ju det här med mandomsprovet – Vasaloppet skulle enbart vara en prövning för män. Så här sa Margit: 

Jag tycker inte alls att jag gjort något märkvärdigt, men när nu folk säger, att mitt deltagande bidragit till tävlingens stora popularitet i år skall jag be att få säga, att man är dum, om man avstår från ett så tacksamt och billigt propagandamedel som kvinnors deltagande i tävlingen anses vara. Nej, nästa år måste vi bli många.

Vasaloppsorganisationen höll dock inte med och åtta dagar efter Margits målgång förbjöds kvinnor att delta i Vasaloppet. 


Kvinnor förbjudna i Vasaloppet i 58 år

Först 1981 – hela 58 år senare – fick kvinnor enligt regelboken delta i Vasaloppet. Två generationers kvinnor fick aldrig möjligheten att delta officiellt i Vasaloppet. Under 1960- och 70-talet hade kvinnor smugit sig in i startledet, utan nummerlapp eller med lösmustasch och manliga namn i anmälan. Dessa kvinnor banade väg för oss andra och vi tipsar varmt om Hårds Vasaloppshistorier: 100 år med Vasaloppet på SVT PLay, P4-dokumentären Vasaloppskuppen och Petter Karlssons bok Vasaloppet – Världens friskaste hundraåring.

När kvinnor tilläts delta 1981 anmälde sig 1,5 % kvinnor och av dem var Meeri Bodelid först i mål på 5.28. Andelen kvinnliga Vasaloppsdeltagare ökade blygsamt och 2015 var det nästan 15 %, 2016 ca 16 % och 2020 17 %.


Vasan för Margit uppmanar kvinnor att åka Vasaloppet

2022 var året då mjölken kostade 15 kr litern, det fanns 4,9 miljoner bilar i landet och 46 % kvinnor i Sveriges Riksdag. 2022 var också året då Vasaloppet firade 100 år med 17,5% anmälda kvinnor den första söndagen i mars.

2022 var också året då Vasan för Margit bildades av Sara Brantvall, Catherine Heijl och Anna-Karin Mikkelä. Tre skidåkare som tröttnat på den låga andelen kvinnor i Vasaloppet och ville påverka statistiken. I mars 2022 startade vi Vasan för Margit, ett initiativ där vi uppmuntrar fler kvinnor att åka 2023 års Vasalopp och samtidigt hylla Margit Nordins 100-årsjubileum. Namnet Vasan för Margit kommer från Jeanette Åström och Stefan Tall inspirerade oss när han åkte Vasaloppet 2022 med 103 på en hemmagjord armbindel.

Den 22 november 2022 meddelade Vasaloppet att andelen anmälda kvinnor till Vasaloppet var ca 19%. I skrivande stund, i mitten av februari 2023, är vi nästan 1200 medlemmar i vår facebookgrupp VasanFörMargit. 

Margit sa som bekant redan 1923 att ”nästa år måste vi bli många” men det blev tyvärr inte så. I år, 100 år efter Margits bejublade målgång, då måste vi bli många! 


Se och läs mer om Margit